Sealen

Kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk schoon te houden zijn met een tandenborstel. Vooral als de kiezen net zijn doorgebroken kunnen op die plaatsen gemakkelijk gaatjes ontstaan omdat het glazuur dan nog moet uitharden. Als de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep zijn dan kan de mondhygiëniste in overleg met de tandarts adviseren om deze te sealen om gaatjes te voorkomen.

Wat is sealen?
Sealen is een laagje kunststoflak dat wordt aangebracht over de groeven en putjes in de kauwvlakken van de kiezen. Dit laagje beschermt tegen het innestelen van bacteriën. Het risico op cariës en tandbederf wordt hierdoor een stuk kleiner.

Behandeling sealen
Eerst worden de kiezen grondig schoongemaakt met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna wordt een etslaag aangebracht waardoor de tanden ruw worden en de hechting van de lak beter wordt. De kunststoflak wordt nu aangebracht en wordt vanzelf hard en uitgehard met een blauwe lamp.

Leeftijd sealen

Bij voorkeur kan sealen vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan ook daarna altijd effectief worden toegepast. Het gebit van volwassenen kan ook worden geseald. Uw tandarts of mondhygiëniste kan u adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen. De behandeling doet geen pijn en duurt maar een paar minuten per kies. De lak kan in het begin een beetje vies smaken. Sealen heeft verder geen effect op de kauwfunctie en uw kind zal niet merken dat de kiezen geseald zijn.

Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van cariës. Goed poetsen is noodzakelijk bij gesealde kiezen. Blijf ze dagelijks minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta poetsen. In enkele gevallen zal de behandeling moeten worden herhaald. Uit onderzoek is gebleken dat sealen een effectieve en preventieve behandeling is.

Wij kunnen u helpen

Bent u benieuwd of u last heeft van tandsteen of juist hoe u dit kunt voorkomen? Wij helpen u hier graag bij.
Neem telefonisch contact op of maak een kennismakingsafspraak in onze praktijk in Westzaan.

Maak een afspraak
Plan online je afspraak