Gaatjes voorkomen

Tandplak op de tanden kan gaatjes (cariës) veroorzaken. Voedingsgewoonten waaronder (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het er niet alleen gaat om wat er gegeten of gedronken wordt maar vooral hoe vaak. Over het algemeen verloopt het eerste ontstaan van cariës pijnloos. Het duurt lang voordat cariës zich uitbreidt in het glazuur omdat glazuur een hard en dicht materiaal is. Elke keer als u eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten om in zuur. Dit veroorzaakt een zuurstoot die het glazuur kan aantasten. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan. Wanneer het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast. Cariës kan zich daar veel sneller uitbreiden omdat dentine veel zachter is dan glazuur.

Herken cariës

Niet ieder groefje, donkere verkleuring, vlekje of pitje in een tand of kies is een gaatje. Het kunnen wel signalen zijn van beginnende of vergevorderde cariës. Pijnklachten ontstaan pas bij vergevorderde cariës in het dentine/tandbeen. Door regelmatig naar de tandarts en mondhygiëniste te gaan voor controle kunnen gaatjes in een vroeg stadium worden ontdekt en daarmee pijnklachten worden voorkomen.

Voorkom cariës

Goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets minimaal twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta. Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Een effectief middel om plak te verwijderen is een elektrische tandenborstel, de borstel maakt de poetsbeweging voor u en u kunt zich concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Gebruik eventueel aanvullende hulpmiddelen waaronder tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de mondhygiëniste welk middel het meest geschikt is voor u.[/vc_column_text]

Wij kunnen u helpen hierbij

Bent u benieuwd of u last heeft van gaatjes of juist hoe u dit kunt voorkomen? Wij helpen u hier graag bij. Neem telefonisch contact op of maak een kennismakingsafspraak.

Maak een afspraak

Plan online je afspraak