Fluoride

Fluoride is een effectieve manier om gaatjes te voorkomen. Fluoride maakt het glazuur van tanden harder en helpt om bescherming te bieden tegen zuurstoten. Door fluoride die is aangebracht door de mondhygiëniste kan beginnende gaatjes herstellen. Fluoride zit in tandpasta’s, speciale spoelmiddelen en in door de tandarts of mondhygiëniste aangebrachte gel-applicaties.

Toepassing fluoride

Fluoride zit in de meeste tandpasta’s en door twee keer per dag met fluoridetandpasta te poetsen wordt de fluoride door de tand opgenomen. Zo worden de tanden minder kwetsbaar voor zuren. De mondhygiëniste kan u adviseren om aanvullend te spoelen met een fluoride-mondspoelmiddel. Eventueel kan de mondhygiëniste een fluoride-applicatie geven in de praktijk.

Fluoride in mondverzorgingsproducten is veilig al dient er qua dosering bij kinderen wel rekening gehouden te worden. Op jonge leeftijd kan een hoge concentratie fluoride tijdens de ontwikkeling van de tanden en kiezen leiden tot fluorose. Fluorose zijn witte vlekken en streepjes op de tanden. Dit kan worden voorkomen door een tandpasta met aangepast fluoridegehalte te gebruiken dat is afgestemd op de leeftijd.

Het gebruik van fluoride
Op het moment dat de eerste tanden doorbreken kan worden begonnen met poetsen van tanden met een fluoridetandpasta. Tot ongeveer het tweede jaar is één keer per dag voldoende en vanaf het tweede jaar dienen de tanden twee keer per dag te worden gepoetst. Er is speciale peuterpasta voor baby’s en kinderen tot vijf jaar. U kunt de volgende richtlijnen aanhouden:

✔ 0 tot 2 jaar: één keer per dag poetsen met peutertandpasta de hoeveelheid pasta is ter grootte van een erwt
✔ 2 tot 5 jaar: twee keer per dag poetsen met peutertandpasta hoeveelheid pasta is ter grootte van een erwt
✔ vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen hoeveelheid pasta is ter grootte van een erwt

Wij kunnen u helpen

Bent u benieuwd of u last heeft van tandsteen of juist hoe u dit kunt voorkomen? Wij helpen u hier graag bij.
Neem telefonisch contact op of maak een kennismakingsafspraak in onze praktijk in Westzaan.

Maak een afspraak
Maak een afspraak